31.03.2019

Turnaj mladších žáků ve Stonavě 30.03.2019

Mladší žáci 1. FBC Karviná zavítali do nedaleko vzdálené sportovní haly ve Stonavě, kde si přijelli změřit své síly se soupeři 1. SFK Havířov - modří, 1. FBK Eagles Orlová Florbalshop , FBH Horní Suchá a Z.F.K Petrovice. Naši borci nastoupili do zápasů v této sestavě: Gola Lukáš, Wrobel Michal, Šafarčík Filip, Čamaj Jakub, Vaněk David, Gerlašinský Marian, Mazur Ondřej, Kantor Daniel, Rohal Petr, Rózański Sebastian, Hanák Břetislav, Kubicius Tomáš a Szotek Dominik.

První utkání s 1. SFK Havířov - modří začalo opatrně a zodpovědně na obou stranách. Hráčům Karviné se dařilo soupeři vypichovat míčky, kdy po nepřesné přihrávce soupeře ve středním pásmu se míčku zmocnil Daniel Kantor, který se dostal do brejku až sám před brankáře a hodlal zakončit blafákem, ale bránkař 1. SFK Havířov, přečetl  jeho úmysl a zábránil perfektním zákrokem vsítit branku. Posléze se dostal hráč Havířovského týmu Sasín Vojtěch do slibné pozice k zakončení ale i na druhé straně se blýskl nádherným zákrokem Lukáš Gola. Čili po prvním poločase svítili na světelné tabuli dvě nuly. V druhém poločase zaklekl do brány Michal Wrobel. I v druhé poločase mohli diváci vidět velmi pohledný florbal, kdy oba celky se snažili vstřelit první gól utkání a to se povedlo hráči 1. FBC Karviná Danielovi Kantorovi, který hezkou tvrdou střelou otevřel skóre. Po vstřelé brance měli hráči Havířova navrch, když pěknou kombinaci zakončil umístěnu střelou do karvinské svatyně hráč s číslem 20. Mrózek. Další branky se dívaci ve sportovní hale nedočkali a tak opravdu velmi pohledné utkání skončilo paritou 1:1.

 

V druhém utkání svěřenci Davida Goly narazili na tým 1. FBK Eagles Orlová Florbalshop. V úvodu zápasu hráč Karviné fauloval hráče Orlové a tak rozhodčí neotálel a nařídil tak svým gestem trestné střílení. Toto trestné střílení se hráči Orlové nepodařilo zužitkovat, jelikož brankář Michal Wrobel rychlým přesunem k tyčce a krásným zákrokem znemožnil hráči umístit míč za své záda. V 5. minutě prvního poločasu se po přihrávce Mariana Gerlašinského dostal do slibné šance Šafarčík Filda, který po přesné střele otevřel skóre zápasu. Po tomto úvodním gólu se hráči Orlové více dostávali do šancí a taky, že se jim to vyplatilo, když posléze vyrovnali utkání na 1:1. Po dvou brankách Daniela Kantora na konci prvního poločasu byl stav zápasu 3:1 pro Karviňáky. Po krátké přestávce a úvodním hvizdu druhého poločasu se hráči Orlové dostali do šance díky přesným přihrávkám a kombinační hrou, ale brankář Gola se vytáhl skvělými zákroky a zabránil ke snížení stavu. Útočnou hrou s obrovským tlakem se již hráčům Orlové podařilo skórovat a tak snížit stav utkání na 3:2. Hráčům Karviné se podařilo soupeře sevřít v jeho obranném pásmu a tak po přihrávce Sebíka Roźanského umístil míč do Orlovské brány Čamaj zvaný Čami a tím upravil stav utkání na 4:2. V samotném závěru utkání se hráčům Eagles podařilo přeci jenom snížit na 4:3 ,ale hráči si tento stav utkání pohlídali a do konce utkání nepůjčili soupeři míč a tak utkání skočili v náš prospěch 4:3.

 

Rozpis tohoto turnaje určil soupeře našeho týmu ve třetím zápase, kterým byla Horní Suchá. Začátek utkání patřil hráčům Karviné, kteří se často dostaváli do šancí a to díky své pohyblivé hře s míčkem na čepeli. Po krásné přihrávce od Davida Vaňka otevřel skóre Daniel Kantor. Druhý gól vsítil Čami, kdy mu asistoval Petr Rohal. Výbornou hrou v obraně se míčku zmocnil Tomáš Kubicius, který posléze přihrál Dankovi Kantorovi, ten obehrál hostujícího obránce a namazal nádherně Břeťovi Hanákovi, který s přehledem rozvlnil síť a zvýšil tak vedení Karviné na tři branky. Hráčům Horní suché se podařilo snížit na 1:3. V druhém poločase se opět zadařilo hráčům Karviné, kdy po přihrávce Davida Vaňka zvyšoval na 4:1 Filda Šafarčík alias. Šafy. Posléze se po výstavní přihrávce Břetíka Hanáka prosadil Ondřej Mazur, který zvýšil vedení Karviné na 5:1. V závěru utkání se trefil Daniel Kantor a upravil tak na konečné skóre 6:1 pro 1. FBC Karviná. 

 

 

V posledním zápase se svěřenci Davida Goly utkali s hráči Petrovic. Oba celky nastoupili do utkání opatrně a velmi zodpovědně. Hra se přelévala z jedné strany na druhou. Poprvé, kdo v zápase skóroval byli opět hráči Karviné, kdy konkrétně Čami vyzval Šafyho ke skórování a ten tak učinil a otevřel skóre tohoto důležitého zápasu. Bohužel po hrubce v karvinské obraně došlo k vyrovnání stavu na 1:1 kdy hráč Petrovic využil této chyby a vyrovnal. Poté se hrálo spíše na jednu branku, kdy po rychlé kombinaci střílel Šafy, který z velké vzdálenosti tvrdou střelou rozezvučil pouze tyč. Diváci se branky již nedočkali a tak utkání skončilo smírně 1:1. 

 

Tento turnaj byl zpestřen otázkou "Kolik dírek je v míčku", kterou položili trenéři, a rodiče hráčů odpovídali. Tipy byli různé, ale nikdo netrefil správně. Jako první správná odpověď zazněla z úst hráče Šafyho a to 26, který jak doznal, to již jednou počítal, protože stejná otázka zazněla na mistrovství světa ve florbale v televizním přenesu jako soutěžní otázka.

 

Po dvou výhrách a dvou remízách si mladší žáci vezou pohár pro druhé místo. 

 

Autor článku a fotogalerie: Martin Szotek

Zpět na výpis článků