14.12.2022

Singapurská výprava trénovala v Karviné

Touha zlepšit své florbalové dovednosti a vidět na vlastní oči nejlepší mládežnický florbal. To jsou hlavní motivátory, kvůli kterých až z dalekého Singapuru přicestovali do České republiky dvojčata Adel a Ayden společně se svou maminkou. Na celkem 14 dní se připojili do našeho kolektivu dorostenců a juniorů. Přečtete si rozhovor s těmito dvěma juniorskými reprezentanty Singapuru a dozvíte se více. Rozhovor je přeložený do češtiny.

Z jakého důvodu jste se rozhodli přicestovat do Evropy?
Jediný důvod je zkrátka florbal. Chtěli jsme se zlepšit v různých florbalových dovednostech. Česká republika se řadí mezi přední florbalové země a vidět na vlastní oči celý tréninkový proces byl ten největší důvod, proč jsme přiletěli. 

Proč jste si vybrali právě florbalový klub v Karviné?
Mamka hledala na internetu různé příležitosti a nakonec se rozhodla kontaktovat trenéra Václava (Václav Šimčík). Po několika zprávách a hovorech jsme si ujasnili naše představy. Trenér zajistil, že jsme měli naplánován podrobný program po celé dva týdny. Netrénovali jsme tedy pouze v Karviné, vlastně jsme stihli 32 tréninků. Celkem 20 individuálních tréninků a 12 týmových.

Rozhodovali jste se mezi více zeměmi, kam poletíte?
Ano, měli jsme v hledáčku ještě Finsko, ale nakonec jsme se rozhodli pro Českou republiku, jelikož komunikace probíhala bez potíží a trenér nám připravil program dle našich požadavků a představ.

Proč jste si vybrali právě toto zimní období?
Je to jednoduché. V Singapuru je studium na prvním místě. Po škole, která končí mezi druhou a čtvrtou hodinou se denně učíme v průměru 5 hodin. Nyní je však období prázdnin, a tedy žádné studijní povinnosti. Mimo prázdniny by to nebylo reálně.

Jak jste byli spokojení s přístupem trenérů. Co říkáte na kvalitu tréninků a dovednosti hráčů? Jaké jsou hlavní rozdíly mezi Českem a Singapurem v tréninku?
Byli jsme maximálně spokojeni, trenéři k nám byli opravdu laskaví a trpěliví a byli vždy připraveni nám pomoci, jejich výukové metody byly také skvělé, protože nás dokázaly nejen naučit spoustu nových věcí, ale také nás zaujaly a ani jeden trénink s nimi nebyl nudný. Kvalita tréninků byla opravdu dobrá, umožnila nám trénovat s mnohem vyšší intenzitou, což nám pomohlo zlepšit se. Tréninky zde jsou ve velmi vysoké intenzitě ve srovnání se Singapurem a na rozdíl od Singapuru se také hodně zaměřují na fyzickou přípravu a atletiku. Cvičení také mnohem více simulují herní situace na rozdíl od Singapuru, kde jsou cvičení velmi základní.

Zlepšili jste své dovednosti podle vás?
Rozhodně ano! Máme pocit, že jsme se po těch dvou týdnech stali lepšími hráči.

Vrátili byste se někdy rádi do Karviné? Co se vám tady nejvíce líbilo? Byli jste tedy spokojení?
Ano. Nejvíce se nám líbilo, jak přátelští a podporující byli všichni, se kterými jsme byli v kontaktu. Když jsme vstoupili do nového prostředí, měli jsme nejprve strach, ale poté, co jsme si uvědomili, jak úžasní lidé zde jsou, se pro nás stal pobyt mnohem uvolněnější a příjemnější. Určitě jsme spokojeni.

Naučili jste se nějaká česká slova?
„Dekujeme, trenink, salat, stžidej, čaučau, dobryden“

Děkuji vám za rozhovor a přeji mnoho úspěchů nejen ve florbalu.
Moc děkujeme za tuto zkušenost a přejeme totéž všem florbalových příznivcům. Ještě jednou chceme poděkovat za to, že jsme mohli být s karvinským týmem. 

Zpět na výpis článků