20.04.2020

Karvinský florbal změní vedení

Nesmíme hrát ani trénovat, nouzový stav trvá a hrozí, že do konce školního roku si nezahrajeme jediný zápas! Co se v této době chystá odkrývá rozhovor s předsedou klubu. Z rozhovoru je patrné, že v blízké budoucnosti dojde ke změně na postu řídícím. Tomáš Ficenc v něm popisuje uplynulé čtyři roky, zmiňuje dosažené úspěchy a osobní důvěru ve svého nástupce ve vedoucí pozici 1. FBC Karviná.

Dobrý den, proslýchá se, že sezóna 2020-21 už nezačne pod Vašim vedením. Nastal již ten správný čas objasnit, jak se věci mají?
Určitě, vypadá to, že soutěžní ročník 2019-20 je definitivně u konce a v oddílech se už rozjíždějí přípravy na ten příští, a proto je na místě nejzásadnější věci sdělit. Během letních měsíců plánuji klub předat do rukou člověka, v kterého mám velikou důvěru.

Kdo to bude?
Vašek Šimčík, pro starší kluky známá osoba, takže žádné výrazné překvápko a mladší kluci a rodiče jej právě poznávají z tréninkových videí, které pro naše členy připravil.

Znamená to, že stejně jako Váš předchůdce v karvinském florbalovém klubu po čtyřech letech skončíte?
Znamená to, že rozhodující slovo v řízení klubu nebudu mít já. Prozradím, že mým prvním požadavkem bude zůstat u karvinského florbalu v pozici, která mne nejvíce baví, a to je vedení a trénování těch nejmenších dětí, což mám už od Vaška více méně přislíbeno.

Jak byste zhodnotil uplynulé čtyři roky?
V roce 2016 jsem klub převzal od Romana Pieczonky, který v Karviné s pomocí manželky Moniky sesbíral solidní hráčskou základnu. Oni to dělali prakticky sami dva a pokud to mělo dále fungovat, bylo jasné, že je potřeba k těm dětem ihned najít trenéry, což byl v Karviné nadlidský úkol. Dopadlo to tak, že jsme to celý jeden rok dělali se Zdeňkem Bartošem, který do toho šel se mnou od úplného začátku, sami. Některým velice talentovaným dětem, které Roman k florbalu přivedl jsme umožnili další rozvoj a oni mohli absolvovat tréninky navíc s havířovským 1. SFK. Sami jsme vedli tréninky tří kategorií v Karviné a organizovali dětem sportovní aktivity, ve kterých jsme se zaměřovali především na všeobecnou průpravu a chtěli jsme, aby u toho děti hlavně vydržely, a to se dařilo. Vybudovali jsme postupně trenérský tým a za lidi jako je David Gola, Roman Sebera, Martin Szotek, Alenka Kluchová a Kuba Krejčí jsme dnes nesmírně rádi. I oni už dnes mají řadu školení a úspěšných tréninkových jednotek a zápasů za sebou a jsou stavebními kameny karvinského florbalu. Rozšířili jsme se o kategorii starších žáků a teď dorostenců a máme v klubu hodně aktivních dětí. Z lidí, kteří dnes v klubu jsou mám skvělý pocit.

Někteří odešli, kam a proč?
Ano, co si vybavuji tak někteří hráči a hráčky odešli do Petrovic, jiný přestupní lístek jsem nepodepisoval než směrem tam. Odešli ve většině případů dle mne proto, protože to rodiče prožívali mnohem více než jejich děti. V Petrovicích se větší půlka z našich bývalých hráčů moc dobře nezabydlela, buď odešli zase jinam nebo s florbalem skončili.

Co se povedlo?
Jak jsem psal, vybudování trenérského týmu, i to, že si dnes můžeme dovolit těm trenérům dát odměny za to, že s dětmi tráví svůj volný čas. V minulosti to nebylo možné. Famózní byly oba ročníky Open Air Floorball Karviná pro děti, které nás stály spoustu energie a také perfektní letní kempy. Vyhráli jsme s elévy v roce 2018 mezinárodní turnaj Ostrava cup a o rok později jsme tam s přípravkou brali stříbro. Také jsme vyhráli mezinárodní Stupava Cup. Výsledky jsou, ale nebyly naší hlavní prioritou. Povedlo se také některé kluky dostat na TOP úroveň a pravidelně se objevují v krajských reprezentačních výběrech.

Co se nepovedlo?
Tady bych se nerad rozepisoval. Ono by to mohlo někoho ranit a ničemu by to neprospělo.

Díky za rozhovor a poprosím o pár slov na závěr…
Děkuji všem, které už jsem zmiňoval, ale i dalším, kteří táhli s námi za provaz na stejnou stranu. Šafiho bráchovi, který nám zajišťuje krásný areál na sportovní dny, Ludvíkovi Bastovi, že pomáhal vždy a všude, řediteli ZŠ Borovského p. Mgr. Stáňovi za podporu, školníkovi Péťovi Filipovi za to, že mi zvedal telefony, když jsem to nejvíc potřeboval :-D

Zpět na výpis článků